Translate

Ρωξάκια

Σπιτικά ρωξάκια! Μια γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων!

Υλικά: • 1 κούπα χλιαρό γάλα • 1 κούπα ελαιόλαδο (ή μισό ηλιέλαιο και μισό ελαιόλαδο) • 2 φακελάκια μαγιά • 1 μπέικιν • 2 βανίλιες • 2 αυγά • 1 κιλό αλεύρι • 6 κ.σ. κακάο • Καρύδια ψιλοκομένα (προαιρετικά) Για το σιρόπι: • 4 κούπες νερό • 3.5 κούπες ζάχαρη • 1 λεμόνι (χυμό και φλούδα) Εκτέλεση: Βάζουμε τα 750 γρ. αλεύρι σε ένα μπώλ αναμίξεως, ρίχνουμε τη μαγιά, το μπέικιν και τις βανίλιες και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης. Κάνουμε μια λακούβα στο μείγμα και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το λάδι, τα αυγά και ανακατεύουμε ώσπου να γίνουν μια μαλακή ζύμη. Βγάζουμε το 1/4 της ζύμης σε άλλο μπωλ, το οποίο θα είναι το μείγμα που θα προσθέσουμε το κακάο και τα καρύδια. Στα υπόλοιπα 3/4 της ζύμης, προσθέτουμε σιγά-σιγά τα 250 γρ. αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Το ίδιο κάνουμε και για το μείγμα με το κακάο. Χωρίζουμε την λευκή ζύμη στα 2 και ανοίγουμε φύλλα πάχους 6 εκ. και πλάτους περίπου 30 Χ 15. Βάζουμε το σοκολατένιο μείγμα στο ρολ πρες και βγάζουμε 3 στρόγγυλες λωρίδες. Τοποθετούμε 1.5 λωρίδες στο 1 φύλλο, τυλλίγουμε και κόβουμε φέτες περίπου 1 πόντου. Το ίδιο κάνουμε και για το δεύτερο φύλλο. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Αφού τελειώσει το ψήσιμο, βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Στρώνουμε τα ρωξάκια σε δύο ταψιά και σιροπιάζουμε. Θα απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Βγαίνουν περίπου 60-70 τεμάχια. Καλή επιτυχία!